Reklama
 
Blog | Jana Pleskotová

Otevřený dopis ministru školství: Není důvod rušit soutěže

Vážený pane ministře,

 

reagujeme tímto na sdělení, které je součástí manuálu k provozu škol, že soutěže celostátního charakteru pro školní rok 2020/2021 nebudou MŠMT vyhlášeny. Rádi bychom znali pádné zdůvodnění takového kroku.

Soutěže se konají převážně ve druhém pololetí, v tuto chvíli nelze vůbec předvídat, jaká epidemiologická situace v té době bude, a považujeme za zbrklé a demotivující rušit soutěže už nyní. V minulém školním roce se nekonala řada okresních a dalších kol a bylo zklamáno mnoho dětí, které vynaložily úsilí v základním kole, postoupily a nakonec se nemohly účastnit kola dalšího. Nyní se dozvídají, že letos se soutěží nedočkají vůbec.

Jde především o děti nadané, které vzdělávací systém dlouhodobě opomíjí. Mnozí učitelé nemají dostatečné informace, kompetence nebo kapacitu, aby se jim mohli ve výuce adekvátně věnovat. Soutěže vyhlašované MŠMT jsou jednou z mála příležitostí, jak mohou projevit svůj talent. Jistě se shodneme na tom, že nadané děti naše společnost nutně potřebuje. Každý krok, který mrhá jejich zvídavostí a kreativitou, je neoddiskutovatelným krokem zpět.

Předpokládáme, že jedinou motivací ke zrušení soutěží nebyla snaha ušetřit finanční prostředky; to by bylo v rozporu se strategickými dokumenty i programy vládních stran, které vždy před volbami deklarují, že je vzdělávání jejich prioritou.

Žádáme tedy, aby ministerstvo znovu toto rozhodnutí přehodnotilo a soutěže vyhlásilo s tím, že v případě nepříznivé epidemiologické situace může v některých regionech dojít k určitým změnám. Některé soutěže mohou být realizovány on-line formou, jiné (např. Matematický klokan) probíhají ve školách, kam děti tak jako tak chodit budou. Děti z různých škol, které se potkají v okresním kole (při zachování rozestupů, s rouškami a dezinfekcí), se stejně potkávají ve volném čase venku nebo na kroužcích. Není evidentní, že by soutěže nějakým způsobem zvyšovaly riziko přenosu onemocnění.

Jana Pleskotová
Vlasta Zápecová
Jana Garčicová
Pavla Nevěřilová
Dagmar Tomanová
Libuše Kovářová
Eva Kameníková
Jiří Kozojed
Aneta Petržilková
Lenka Zeis
Renata Korečková
Dana Rypáčková
Ester Fišerová
Jiřina Juřičková
Lenka Menzelová
Iva Kmínková
Kateřina Špičáková
Barbora Wirnitzerová
Zuzana Bednářová
Tereza Vodičková
Martina Taišlová
Miroslava Samoelová
Andrea Garčicová
Pavel Souchop
Iva Dušková
Leoš Daněk
František Zápeca
Yvonne Puchýřová
Dana Hrdinová
Lyudmyla Shkil
Berenika Sochnová
Hana Průšová
Monika Foltýnová
Marek Sochna
Michaela Lexová Kašparová
Michala Židková
Zuzana Nedomová
Vendula Baráková
Stanislava Musilová
Jana Trčková
Tereza Holubová
Daniela Samcová
Magdalena Jakůbková
Hana Schmidová
Martina Ester Šindlerová
Jaroslava Vaňková
Zuzana Šimůnková
Eva Armstark
Martina Pešlová Koutníková
Veronika Blanická
Martina Schlifková
Eva Huspeková
Jana Urbanová
Petra Otychová
Soňa Mašková
Jindřiška Šlajerová
Alena Scholz

 

Edit.: Obdobná iniciativa vzešla od organizátorů soutěží a olympiád, svůj podpis je možné připojit zde.

Reklama